A wszystko za sprawą podwójnych warsztatów zaplanowanych na ten dzień.
O godzinie 17:00 wystartowała II część warsztatów ceramicznych (relacja z wydarzenia w odrębnym poście) a o 18:00 druga edycja warsztatów robienia sushi. Pojemna jadalnia bez problemu pomieściła obie grupy.
Prowadzące warsztaty sushi Iwona Paciorek i Renata Dzięcioł-Walaszczyk już na godzinę przed przybyciem uczestników piekły łososie, szykowały ryż i porcjowały resztę składników tak aby równo o 18:00 gotowe zestawy czekały na stołach na zapisane rodziny.
Udział w warsztatach wzięło 30 osób (dorosłych i dzieci), które pracowały w 11 zespołach rodzinnych. Powstało wiele pysznych rolek: z łososiem wędzonym, łososiem pieczonym, krewetkami w tempurze czy paluszkami surimi. Każdy komponował smaki według własnej fantazji. Uczestnicy poznali przydatne triki, dedykowane przyprawy czy zaprawy do ryżu. Część rodzin degustowała własne rolki od razu na miejscu a część zabrała do domu dla reszty rodziny. Można było też poczęstować się rolką sąsiada.
Wiele osób wyszło z zajęć z refleksją, że "to wcale nie jest trudne".
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.